Ahmet Keskin

Adiunkt, Zakład Tureckiej Literatury Ludowej

Kierownik, Centrum Badań i Nauczania Języka Tureckiego i Języków Obcych

Edukacja: Ph. D. 2018, Uniwersytet Ege

Obszar akademicki: Tradycja kulturowa i muzyczna Derwiszów, rodzaje folkloru i współczesne teorie, folklor i interdyscyplinarność, tradycyjny światopogląd, filozofia i myśl ludowa, narracje ludowe i narratologia ludowa, kultura ludowa i media, wierzenia ludowe i sufizm ludowy, etnografia mowy, rodzaje rytuałów. Wśród aktualnych badanych tematów i dziedzin są: frazeologia, antropologia tańca tradycyjnego, pseudonimy i tytuły w ujęciu kulturoznawstwa, mitostrategia i folklor w środowisku wirtualnym.

Wybrane prace: Obronił pracę magisterską, pt. “Özbek Çocuk Folklorunda Türler” w 2010 roku oraz pracę doktorancką, pt. “Türk Kültüründe Alkışlar ve Kargışlar” w 2018 roku. Opublikowane książki: Konuşmanın Etnografyası and Alkışlar- Kargışlar (2019) ve Folklor ve Disiplinlerarasılık(2019). Wybrane artykuły, prace i wywiady: “Oğuz Kağan Destan Metninde Kahramanın Takdimi” (2012), “Geleneksel Abdal Müziğinin Temsili ve Neşet Ertaş” (2014), “Türk Tasavvuf Kültürü ve Devir Nazariyesi Bağlamında Neşet Ertaş” (2015), “ ‘Sevdiğin Dizi Gün Değiştirsin’: Leyla İle Mecnun Dizisindeki Kargışların Pragmatik Analizi” (2016), “Prof. Dr. Dan Ben-Amos ile Halkbilimi (Folklor) Üzerine Eleştirel/Çözümsel Bir Söyleşi” (2016), “Türk Kültüründe ‘Selamlaşma’ ve ‘Vedalaşma’ Hakkında Genel Bir Değerlendirme” (2017), “ ‘Hakk Muhammed Ali Dedim’: Şah Hatâyî Şiirinde Estetik Bir Dinamik Olarak Niyaz ve Kaynakları” (2017), “ ‘İyiden Ad Kalır Kötüden Pas’: Türk Halk Felsefesinde İyi(lik) ve Kötü(lük) Algısının Atasözleri Örnekleminde Çözümlenmesi”.

Pokój: Wydział Ekonomii, Administracji i Nauk Społecznych, B219-3

Tel: +90 (362) 313 0055 | 1537